La Via Verda de la Terra Alta i Baix Ebre és un gran punt d'atracció per visitants ja que es sol fer en el sentit de baixada, de manera que és apta per tothom, també el recorregut en bici creua un seguit de túnels que solen estar foscos, de manera que hem de portar una llanterna o frontal per veure-hi. De fet, aquesta és una de les gràcies del recorregut.
El punt d’inici també el podem triar en funció de la nostra forma física. Podem sortir des de Bot o d’Horta de Sant Joan (que serà una mica més llarg). Així mateix, podem arribar a Xerta o bé quedar-nos una mica abans, a Benifallet.
Potser sigui Horta de Sant Joan, la població més emblemàtica per la que passarem. Aquí Pablo Picasso hi va passar algunes temporades que li serviren d’inspiració. Val la pena el nucli urbà medieval amb les porxos de la Plaça de l’Església. És només a 1 km.
Seguint l’antic traçat ferroviari, i abans no arribem a la població de Bot, creuarem 7 túnels, el 5è dels quals arriba als 550 m. A destacar el perfil de la muntanya de Sta. Bàrbara que deixem a Horta i el convent d’origen templari de Sant Salvador.
La veritat és que estan instal•lats unes plaques solars que il•luminen tots els túnels, però moltes han estat robades o fetes malbé, de manera que túnels no massa llargs esdevenen foscos com una gola de llop i és per això que és obligatori dur llanterna. Bot és l’únic municipi que toca a la Via Verda. Portem ja 13 km.
En tot el recorregut que anirem passant, hi ha asfalt; els ponts tenen baranes; hi ha instal•lats bancs i taules a les estacions i hi ha mapes senyalitzadors. Tot i així, l’estat ruïnós de les estacions dóna una imatge fantasmagòrica del que fou un gran projecte ferroviari.
A partir de Bot, el recorregut va a buscar la vall del riu Canaletes i l’anirà seguint travessant 5 túnels més fins arribar a Prat de Compte. Un d’aquests túnels arriba als 740 m, el 2n més llarg de tota la via. També veurem prop de Bot, un dels espectaculars ponts que travessa un barranc i que sembla més aviat un aqüeducte romà.
Després de Prat de Compte ja serem prop del Balneari i santuari de la Fontcalda, al km. 19. En baixar la pista i creuar el riu amb les bicis, veurem els brolladors d’aigua calenta que donen nom a l’indret. Més amunt, hi ha una agradable àrea de picnic i el santuari. Aquesta serà la nostra aturada per a dinar. Hi ha servei de bar. La cota més alta de l’indret (705 m.) té el monument a la Pau, dedicat als morts a la Batalla de l’Ebre.
Seguint la nostra ruta, la via se separa d’un túnel. És perquè aquest es va enrunar al 1973 i va acabar de suposar el tancament definitiu de la via.
En 5 túnels més arribem a l’estació de Pinell de Brai. La població, a 6 km, és coneguda pel seu celler també conegut com la Catedral del Vi, gran obra de l’arquitecte modernista i deixeble de Gaudí, Cesar Martinell.
Portem 35 túnels ja quan deixem el Pinell i aquí ja no tenim cobertura de mòbil i el paisatge comença a canviar. Es nota que ens apropem a la depressió de l’Ebre. De fet, deixem la Terra Alta i entrem a la comarca del Baix Ebre.
No deixem de gaudir del solitari paisatge, i tampoc deixem de banda les llanternes, ja que hi ha 8 túnels més (2 d’ells sobre els 500 m) fins a Benifallet i la fi del recorregut. Per a qui vulgui continuar, queden 8’5 km. plans fins a Xerta
Cal portar
- AIGUA: Una ampolla individual per a cadascú.
- Roba de bicicleta és només recomanable. Culotte aconsellable.
- Càmera de fotos o mòbil.
- Crema solar, ulleres de sol cap si és època de calor.
- Petit impermeable o roba d’abric si és època de fred o hi ha risc de pluja.
Preus
- Adults: 25 euros/persona (Mínim 4 persones)
- Dtes. grups de més de 10 i bici pròpia
(IVA inclòs)